Skip to main content

Адаптивният дизайн е форма на уеб дизайна, при която разработвайки един сайт се взимат в предвид интересите, формата на екрана, платформата и въобще анализираното цялостно поведение на потребителите.

По принцип отзивчивият дизайн комбинира пластични структури и формати, визуализации и обработени резултати от медийните запитвания. В зависимост от това дали се движим, ние заменяме персоналния компютър с лаптоп, по-късно него с таблет, айпад или айфон. Съответно фирмите, чиято предмет на дейност е да наблюдават това наше поведение се изправят пред предизвикателството да разработят приложения, както за настолен компютър, така и за смарт устройства, за да може да са оптимално дълго достъпни за нас, докато сме онлайн. Адаптивният дизайн се занимава с възможностите уеб сайтовете да са автоматизирани при превключване от една резолюция на друга, скриптиращите начини, интерфейса и големината на екрана и изображението. Ако отзивчивият дизайн не бе разработен, щеше да се наложи да се влиза в други сайтове, създадени специално за смарт устройствата. Мобилният трафик в мрежата нараства прогресивно през последните години и може да се прогнозира, че в бъдеще още повече ще се засили.
Медийните запитвания се правят по т. нар. CSS технология. От стила на уеб сайта зависят размерите и конструкцията на съставните му части. Всичко това бива записано и се тества при различните резолюции как сайта би изглеждал.

Когато разработчиците се опитват да направят един сайт функционален и на стационарно и на мобилно устройство, първата стъпка е да се опише големината на екрана.

Получаването на информация за дисплея позволява да се изведе версия, която се адаптира към конкретната резолюция. Това налага употребата на точки за контрол, наречени „breakpoints”, които избират най-много използвани екранни резолюции – 320, 480, 600, 768, 1024 или 1280 пиксела. От това коя точка е най-близка до големината на екрана, страницата се адаптира, като променя решетката на оформление, шрифта, мястото за реклами и съдържащите се компоненти. При мобилните устройства, например, за да се икономисат трафик и време превюта или миниатюри, а на пълния екран на настолния компютър може да видите пълните ретинни изображения.

Техническите характеристики на модерните устройства опосредстват към адаптивния сайт прилагането на идеята за прогресивни подобрения. Съвременните смартфони и таблети са снабдени с акселерометри, които се използват за интерактивно общуване със сайтовете. Потребителите могат да кликнат в мястото, за да се премести банера или картинка. За пример си представете GPS модул. Когато е включен той е програмиран да представя списък с заобикалящите ви търговски обекти. Прогресивните подобрения са екстри, от които притежателите на смарт устройства могат да се възползват, но това не намалява функционалността на сайта за устройства от по-нисък клас.

Когато решите сайта за вашия бизнес да премине във версия, подходяща и за мобилни устройства, не ви препоръчваме остарялата Flash технология, а по-гъвкавите и модерни  HTML5 или CSS3.

Тъй като на тъч-клавиатурата не е толкова удобно да се пише е достатъчно да намалите полетата за данни до максимум две – за име и телефон. Адаптивният сайт дава възможност вашия сайт, например, на електронния ви магазин, да се подобрява и развива, предлагайки на вашите клиенти нови и нови функции, като всичко това не е за сметка на използването на настолния компютър, а напротив.

Няма измислена до сега рецепта кой адаптивен дизайн е най-добрия за всеки сайт. За това ви съветваме да не предприемате грандиозни стъпки, свързани с големи разходи, защото потребителите може да не проявят очаквания интерес. По-добре е да отпускате по по-малко средства за по-малки експерименти и така крачка по крачка, последователно и целенасочено ще намерите верния път към желаната висока конверсия.