Skip to main content

Антивирусната програма ESET NOD32 Antivirus блокира достъпа до милиони сайтове, заради грешка при последния си ъпдейт. Причината била „малка промяна в двигателя“.

Грешната заплаха за която алармира NOD32 е Js/ScrInject.B .

Тази „малка промяна“ обаче доведе до невъзможност на всички ползващи антивирусния софтуер „NOD32“ да отварят редица сайтове, включително такива като Amazon.com, Mail.ru и вероятно още много.

Засегнати са и някой български интернет сайтове, като например БТА/Пресклуб, mail.bg, news.bg, . Във форума на ESET NOD32 Antivirus, има много оплаквания от потребители, като над 10 000 клиента бяха онлайн преди малко. Това е твърде висока и необичайна бройка за форум на антивирусна програма.

Модератор във форума на NOD32 заявява, че появяването на грешките „JS/ScrInject.B“ и „HTML/Refresh.BC“ не е определена и може да се появи на случаен принцип спрямо HTML файлове. Самият модератор се е сблъскал със същия проблем.

„Малката промяна в двигателя“, както я описва модератора е спряна, като от компанията подготвят ново обновление, което би трябвало да реши проблема. До тогава не е известно какви са щетите, които NOD32 ще нанесе на потребителите и блокираните интернет сайтове.