Skip to main content

Как да спечелите от Черен Петък и Кибер Понеделник през 2024 г.

Открийте тактики за осигуряване на най-добри резултати от вашите кампании за Черен петък и Кибер понеделник.

Докато за потребителите лятото едва започва, за маркетолозите в електронната търговия и търговията на дребно планирането за празниците в края на годината е в пълен ход. След успехите на рекордния период за Черен петък и Кибер понеделник през 2023 г., опитните маркетолози вече насочват вниманието си към критичния празничен сезон през 2024 г. В нашата статия за Черен Петък и Кибер Понеделник (Black Friday/Cyber Monday) разкриваме прогнози, базирани на данни, подчертаваме важни дати и споделяме проактивни стратегии, които можете да приложите днес, за да сте в отлична позиция, когато есенните листа започнат да падат. Прочетете за три тактики, които да обмислите.

Обърнете внимание на поведението при изоставяне на колички

Изоставянето на колички ще се увеличи по време на празничния сезон, тъй като потребителите навлизат в неповторим етап на обмисляне. Много купувачи ще разглеждат, сравняват конкурентите и ще изоставят количките си. Без възможността да ги идентифицирате чрез имейл или телефонен номер, няма да можете да ги насочвате с персонализирани съобщения. Добрата новина е, че потребителите са много по-склонни да се абонират за бъдещи комуникации от марката, като известия за разпродажби, преди Черен Петък и Кибер Понеделник (Black Friday/Cyber Monday). През 2024 г. оптимизирайте стратегията си за празниците, за да достигнете и ангажирате потребителите чрез вашите собствени канали, докато те са склонни да се свържат с вас. Модулите за изоставяне и тригерните текстови съобщения и имейли играят критична роля за връщането на потребителите на вашия уебсайт за покупка.

Ключови статистики, които да имате предвид:
  • 25-40% увеличение на маркетинговите опции за абонамент преди Черен Петък и Кибер Понеделник (Black Friday/Cyber Monday).
  • 22% от купувачите изоставиха количките си, за да намерят по-добра сделка другаде.
  • 17% от купувачите изоставиха количките си, за да видят дали продуктът ще бъде намален.

 

Оптимизирайте за мобилни устройства, след това за настолни компютри, след това за таблети

Оптимизирането за мобилни устройства трябва да бъде основен приоритет, последвано от настолни компютри и след това таблети. От години мобилните устройства генерират все повече приходи по време на Черен Петък и Кибер Понеделник (Black Friday/Cyber Monday). Но не забравяйте и за настолните компютри, тъй като много потребители все още предпочитат да правят покупки на своите компютри.

Важни статистики за мобилни устройства спрямо настолни компютри от Cyber Week 2023:
  • 74% от посещенията на уебсайта бяха от мобилни устройства.
  • 67% от конверсиите се случиха на мобилни устройства.
  • 26% от посещенията на уебсайта бяха от настолни компютри.
  • 33% от конверсиите се случиха на настолни компютри.

Таймингът е всичко

Целете се повечето от продажбите ви за Черен Петък и Кибер Понеделник (Black Friday/Cyber Monday) да се случат по-рано през седмицата. Сделките обикновено не се подобряват с напредването на седмицата и покупките на потребителите намаляват в по-късните дни. Изтеглете приходите си от Черен Петък и Кибер Понеделник напред, като създадете усещане за спешност около ежедневните сделки и крайните срокове за доставка. Данните показват увеличения на активността около полунощ всеки ден от седмицата на Черен Петък, тъй като потребителите се притесняват за изтичащите сделки.

Същевременно се подгответе за купувачи в последния момент, които обичат адреналина от изчакването до края за покупки. Имайте готови съобщения, които да се възползват от това мислене, използвайки спешността като мотиватор. Използвайте напомняния за затварящите сделки към края на уикенда на Черен Петък и Кибер Понеделник.