Skip to main content

Защо потребителите на Instagram купуват промоционални артикули по-бързо

Професор проведе експеримент за това колко добре потребителите могат когнитивно да обработват рекламната информация.

Използването на социални медии може да бъде психически изтощително. Хората, които са психически изтощени, са по-склонни да кликнат върху рекламни публикации, които водят до покупки на продукти. Професор от университета в Тенеси, Матю Питман , изложи тази теория и я изследва в експеримент. Питман е специалист в рекламата.

Професорът, заедно с колегата си Ерик Хейли, провеждат експеримент сред американци на възраст между 18 и 65 години . Той раздели потребителите на 3 групи. Една група трябваше да запомни нов код, преди да гледа реклама. Друга група нямаше конкретна задача. На третата група беше дадено да превърта през публикации в Instagram за 30 секунди . Избраните рекламни обекти показват сервиз за храна, сладолед и кафе на зърна. Рекламите били еднакви и за трите групи, но избрани на случаен принцип.

Кой кликва върху рекламата и иска да купи?

Групата, която най-често трябваше да превърта през публикации в Instagram, каза, че иска да купи показаните продукти, ако има много харесвания или коментари. Тези потребители обаче казаха също, че им е отнело много умствени усилия, за да оценят рекламата. Хората, които преди това не трябваше да превъртат през емисия в Instagram, успяха ясно да формулират защо харесват определена реклама и защо биха купили продукт. Според професора потребителите, които преди това са превъртали през публикациите в Instagram, са отговорили доста безсмислено и не са могли ясно да назоват причината защо биха закупили продукта.

Според Питман това е „ когнитивно претоварване “. Ако през цялото време трябва да оценявате различни видове текст, снимки и видеоклипове от различни хора, изпадате в това състояние, казва Питман. С това проучване той иска да накара потребителите на социалните медии да осъзнаят доколко собственото им поведение може да повлияе на потребителското им поведение.

 

Полезна статия за “Instagram – препоръчителни размери на изображения”