Skip to main content

Google стартира своята платформа за пазаруване за потребители в САЩ. Тази платформа предоставя на потребителите персонализирани предложения за пазаруване въз основа на предишната им дейност в мрежата. За разлика от Amazon, Google не съхранява тези продукти, нито пък ги доставят, но предлагат „Купи с Google гаранция“, чрез която клиентите могат да поискат възстановяване на сумата, ако не получат навременна и точна доставка.

Защо обаче Google прави това?

През последните години търсенето на продукти за пазаруване намаляваше в Google, тъй като все повече и повече купувачи все повече търсят директно на Amazon. Като такива, компаниите са преместили рекламните си бюджети в Amazon от Google. По-рано, въпреки че искаха да изглеждат по-високи в резултатите от търсенето с Google, сега искат да изглеждат по-високи в резултатите от търсенето на Amazon. Например, вземете пример за бизнес, който продава дънки за мъже. Като харчат рекламните пари за Amazon, тяхната марка и продукти ще се покажат по-високо в резултатите от търсенето на Amazon.

С Facebook собственик на Instagram и наскоро стартираща електронна търговия в приложението, Google трябваше не само да спечели обратно търсенето на продукти от Amazon, но и да отблъсне усилията на Instagram в това пространство.

Това ще бъде интегрирано и в YouTube, което означава, че потребителите ще могат да купуват продукти, които виждат във видеоклипове, без да напускат сайта. Това е вдъхновено и от опита на Instagram в пазаруването в приложението, където потребителите могат да си купят рокля, която е облечена.

Изпълнителният директор на Google бе цитиран с думите: „Не е изненадващо, че Google би искал да защити своята рекламна територия.

Като потребител можете да очаквате много от свойствата на Google, като изображения, youtube, карти, да станат много удобни за пазаруване!