Skip to main content

На 3 август 2023 г. Google обяви нови функции за своето търсене. Изображенията на NSFW (Not safe for work), могат автоматично да бъдат направени неразпознаваеми или скрити при търсенето. Тази опция е тествана с малки групи потребители от дълго време и сега се разпространява в световен мащаб.

Така наречената функция SafeSearch е налична в Google от началото на 2000-те години. Ако го включите, порнографските или насилствените изображения ще бъдат скрити в търсенето, опцията се нарича “Филтър”. Ако го изключите, те ще се появят. С „Направете неразпознаваем“ вече имате 3-та опция. „Нежелателните изображения се правят неразпознаваеми, но нежелателният текст и връзки може да се виждат“, Google описва новата функция. Можете да намерите подходящата настройка на адрес google.com/safesearch.

Ако потребителите са на възраст под 18 години, изричното съдържание е скрито по подразбиране и няма начин да промените това. Същото важи, ако настройките за SafeSearch се управляват от администратора на акаунта, устройството или мрежата. Например родители или училища могат да настроят SafeSearch да филтрира за акаунти на деца и ученици.

Настройките за защита на младежите вече трябва да бъдат по-лесни за намиране директно в търсенето. Ако въведете подходяща заявка за търсене като „Google Родителски контрол“ или „Google Family Link“, ще видите поле с информация как да управлявате съответните опции.

Премахнете резултатите от търсенето чрез щракване

Google също така улеснява искането за премахване на резултати от търсене в бъдеще. Например, ако съдържат личен телефонен номер, домашен адрес или имейл адрес. Това е възможно чрез новия инструмент „Резултати от търсенето за вас“, който в момента е достъпен само на английски в САЩ, но според Google скоро ще се предлага и на други езици и региони. През следващите дни ще има и ново табло за управление, което ще ви информира дали уеб резултатите с вашата информация за контакт се показват в търсенето с Google. След това можете да кандидатствате за премахване директно там.

Възможността личните снимки на вас да бъдат премахнати от търсенето също е преразгледана. Досега можеше да премахнете там само изображения, които не са качени по взаимно съгласие. Сега тази възможност се разширява, можете да изтриете всички подобни записи от търсенето в Google. Като цяло, според Google, формите, с които можете да поискате премахване, също са опростени.