Skip to main content

Новият коронавирус се разпространява и правителствата по целия свят се опитват да овладеят вируса, като затварят училища, обществени пространства и граници.

Физическите събития като бизнес конференции, спортни събития и концерти са отменени, а глобалните пазари са в свободно падане. Все по-голям брой компании, като Facebook, Spotify и Google, насърчават служителите да работят от вкъщи.

 

Различен потребител

Внезапното увеличаване на хората, които са на закрито, доведе до промяна в начина на живот, където потребителите се насочиха към прекарване на повече време онлайн от преди.

Компаниите, които вече се грижат за онлайн ориентирания клиент, най-вероятно няма да изпитат прекалено големи проблеми и дори могат да видят увеличение на продажбите. Компаниите, които традиционно са в офлайн сферата, вероятно ще измислят нови онлайн продукти в опит да се адаптират към този нов начин на живот.

Най-важният фактор на пандемията очевидно е здравето на населението, но има много повече засегнати хора, отколкото просто болни.

Бизнесът усеща последиците от вируса, а компаниите обявяват съкращения една след друга.

Маркетинговите отдели по целия свят също забелязват ефектите.

Повечето търговци са на кръстопът и се чудят по кой път да поеме в такова несигурно бъдеще.

Тази статия разказва как маркетолозите се приспособяват към тези нови обстоятелства и какво трябва да имате предвид, докато преминавате през тази пандемия.

 

Как реагират маркетолозите

     – Краткосрочни адаптации

Последните изследвания показват, че 61% от търговците променят своята краткосрочна медийна стратегия. Въпреки това, само 9% правят промени в дългосрочен план.

Има лек ход от офлайн медии към онлайн, тъй като маркетолозите в същото проучване ясно заявиха, че ще предприемат по-голяма онлайн стратегия.

Тази промяна в бюджета не е изненадваща, като се има предвид, че дигиталните медии се консумират с по-висока скорост поради онлайн начина на живот на потребителя след корона.

 

Преминаване към гъвкави канали

Маркетолозите, които виждат намаляване на бюджета, ще се възползват, като се насочат към по-евтини и гъвкави канали, като например програмна реклама, където присъствието на потребителите и наличните импресии се увеличават.

Дигиталните дисплейни реклами, социалните медии и онлайн видеото са канали, които най-вероятно ще се увеличат в краткосрочния медиен план.

Рекламата извън дома, като билбордове в метрото, ще има много по-ниска експозиция поради повечето хора, които остават у дома. Маркетингът на събитията е спрял незабавно и вероятно ще видим, че маркетинговият бюджет престава или се премества към онлайн реклами.

Въпреки това, не всеки вижда съкращаването на маркетинговия бюджет като решение.

Някои B2B марки увеличават разходите за дигитална реклама, за да компенсират печалбите, които иначе биха събрали на събития.

– Дългосрочна загриженост

Съществуващото притеснение е, че никой всъщност не знае кога приключва пандемията и всеки може да се върне към обичайния си живот.

Виждаме как разходите намаляват в много отрасли. Секторът на пътуванията, търговията на дребно или организиране на социални събития се надпреварват, за да спестят разходи. Въпреки това много онлайн услуги при поискване вероятно ще увеличат рекламните разходи – особено в онлайн каналите.

Услуги като стрийминг, онлайн новини или онлайн услуги за доставка на храна са облагодетелствани от по-голямото онлайн присъствие. Тези марки ще искат да заемат по-голям пазарен дял на по-голям пазар и да увеличат разходите.

 

 

Какво трябва да имате предвид по време на пандемията

Несигурността на бъдещето е разбираема. Независимо от това, това също ще премине.

Важно е да останете фокусирани в дългосрочен план и да не се отклонявате от новите възможности за растеж.

Брандирането работи най-добре в дългосрочен план. Намаляването на прекалено големи бюджетни разходи, когато не е необходимо, може да повлияе негативно на марката, когато пандемията приключи. Маркетолозите не трябва да забравят, че в разгара на криза – може да има възможност.

 

Възползвайте се от възможностите

Това е ново време за всички, да не говорим за потребителите.

Сега, когато мнозина са на закрито от няколко месеца, наблюдаваме нов тип онлайн поведение.

По време на коронавируса потребителите са онлайн във времена, в които маркетолозите може да не са свикнали. Онлайн активността и пазаруването може да се измести към средата на деня, когато активността при нормални обстоятелства е ниска.

Онлайн активността също може да бъде по-висока, тъй като има постоянен поток от нови новини.

Онлайн възможности

Много засегнати компании намаляват маркетинговите си бюджети, наблюдаваме спад до 47% в цените на CPM и CPC (поради спад на конкуренцията). Това е идеална възможност за някои маркетолози да придобият нови клиенти на по-ниска цена от преди.

Потребителите прекарват повече време в четене или гледане на новините от всякога. Маркетолозите вече имат възможност да заинтригуват повече потребители, като рекламират в тези популярни уебсайтове, на по-ниска цена от периода преди корона.

 

Адаптиране към новия клиент

За марката присъствието в интернет никога не е било толкова важно, колкото днес.

Опитайте да се отнасяте към ежедневната си работа като към бизнес, както обикновено, но го поддържайте онлайн.

Намерете целевата си аудитория и как се промени начина им на живот и картографирайте как трябва да ги насочите.

Какъв е емоционалният контекст на вашата целева аудитория? Какво искат да чуят? Как трябва да общувате с тях?

Не подценявайте как коронавирусът е променил вашите клиенти и как е повлиял на техните искания.

 

Заключение

Няма съмнение, че коронавирусът ще остави своя отпечатък в историята. Въпросът е по-скоро колко ще се променят нещата и как ще изглежда светът, когато всичко приключи.

Сега видяхме ефектите върху различните индустрии и маркетинговите усилия, но как маркетолозите ще се приспособят?

Трябва да се обмислят повече онлайн решения за всички индустрии. Уебинари, дигитални развлечения и виртуални посещения при лекар са една малка част от възможностите.

Няма понятие “изолация” — само възможност да се научи нещо ново.

Трябва да премахнете думата “изолация” от речника си.

Томас Едисън е казал: “Аз не претърпях провал при изобретяването на крушката. Аз просто открих 99 начина как тя да не работи”. Учете се от така нареченото “извънредно положение”.

Планирайте как да го направите по-добре след приключване на пандемията.