Skip to main content

Ebay призова потребителите си да си сменят паролите заради кибер атака, която пробила сигурността на сайта за пазаруване. Американската фирма заяви, че нейната база данни е била хакната в края на февруари и началото на март, а в нея са били закодираните пароли и други нефинансови данни на потребителите, съобщава Би Би Си.Сайтът за онлайн търговия уточни, че досега не са получавани данни за нерегламентиран достъп до акаунтите на клиентите. Въпреки това, смяната на паролите е „най-добрата практика, която ще помогне за осигуряване на по-голяма защита на потребителите на Ebay.

Компанията със седалище в Калифорния има 128 млн. активни потребители, а стокооборотът й за 2013 година възлиза на 212 млрд. долара.

От компанията обясниха, че хакерите са получили достъп до информация, след като се добрали до потребителските имена и паролите на малък брой клиенти, което им дало достъп до цялата система. Пробивът в сигурността бил открит едва преди две седмици. В официалното съобщение на сайта се казва, че базата данни съдържа потребителските имена, паролите, имейлите, адресите, телефонните номера и датата на раждане на клиентите. В нея не е имало финансова или друга поверителна информация.

Компанията притежава и системата за превод на пари “PayPal”, но от там уверяват, че нейната информация се съхранява отделно, кодирана е и няма информация да е била разбита. За всеки случай се препоръчва на потребителите, които имат едни и същи данни в Ebay и “PayPal”, също да си сменят паролите.