Skip to main content

Десетте най-предпочитани мобилни приложения в САЩ са програмирани от три различни американски лидера в технологиите Facebook, Google и Apple. Видно е, че не фигурира името на Microsoft, който е един от гигантите в софтуерната сфера и ненадминат по приходи, по информация на CNN. През настоящата година, апликациите, които Facebook – най-използваната в цял свят социална мрежа, притежава заемат цели три позиции в листата с първите десет места, в това число и оспорваното първо място.

А ето я и класацията, направена през 2015 година за брой потребители и съответните приложения:

10. Apple Maps – 46.406.000
9. Apple Music – 54.550.000
8. Instagram – 55.413.000
7. Gmail – 75.105.000
6. Google Maps – 77.782.000
5. Google Play – 89.708.000
4. Google Search – 95.041.000
3. Facebook Messenger – 96.444.000
2. YouTube – 97.627.000
1. Facebook – 126.702.000

За пореден път и тази година основното мобилно приложение на Facebook отчита най-голяма активност от страна на потребителите на месец. Неговото приложение Facebook Messenger за изпращане на съобщения  е трета най-ползвана апликация в мобилнии приложения, която до миналата година бе на седмо място. Инстаграм е платформана за показване на снимки и тя заема осмата позиция в тази листа, докато миналата година е била на девето.

Технологичният гигант Google Search е с най-много класирали се мобилни приложения в челната десетка.

Това са YouTube на второ място, Google Search на четвърто, Google Play на пето, Google Maps на шесто и Gmail на седмо място.

Компанията Apple влиза в класацията с две мобилни приложения – Apple Music и Apple Maps.

В интерес на Microsoft е да се правят такива класации, защото те способстват визуализацията на всичко онова, от което хората имат нужда и желаят да инсталират. За тяхно съжаление това, което хората харесват и ги интересува не се припокрива с продуктите на собственика на компанията Бил Гейтс.

Тъй като Microsoft е една от най – мащабните технологични компании в света да не бъде в челната десетка за най-предпочитани мобилни апликации е голям удар за нея. От друга страна не може да се отрече фактът, че разработват пакети продукти за телефони в това число и версии, които са безплатни като Office 365.

Благодарение на Windows 10, която е най-новата операционна система, разработените апликации за настолните компютри, ще бъде възможно инсталирането им и на телефоните на Microsoft. По този начин платформата може да излезе от затруднената ситуация от вида „Кокошката и яйцето”. Прекалено малко потребители използват мобилни устройства с Windows, че производството на телефони да е основателно, а те избягват да купуват този вид телефони, защото нямат достатъчен брой приложения.

 

Прочети още: Изкуствен интелект (AI) – какво представлява и как се използва